Pretraži sajt
Blog
29.08.2024.

Kako odabrati odgovarajući OREGON lanac

Odabir odgovarajućeg lanca za motornu testeru zavisi od nekoliko elemenata. Osim tipa i vrste testere neophodno je i da znate i poznajete vrstu drveta koje planirate da sečete i obrađujete. Naravno, tu su i vaše potrebe za određenim specifičnim performansama same motorne testere kao i sigurnost pri radu.

OREGON lanci predstavljaju prvi izbor za mnoge svetske brendove koji se bave proizvodnjom i prodajom testera. Zbog svog kvaliteta, sigurnosti ali i inovativnosti u radu, bez obzira koju vrstu testere posedujete možete biti sugurni da sa OREGON lancima dobijate duži vek trajanja i vrhunske performanse.

OREGON lanci – najbolji izbor

Evo nekoliko koraka koje možete pratiti kako bi ste odabrali odgovarajući OREGON lanac za vašu testeru:

  1. Proverite specifikacije testere - Proizvođač testere obično navodi preporučene dimenzije i tipove lanaca koji su kompatibilni sa vašim modelom. Ove informacije možete pronaći u priručniku za upotrebu ili na web sajtu proizvođača. Takođe, svaki OREGON lanac poseduje specifikacije koje vam mogu pomoći prilikom odabira.

  2. Dimenzije lanca - Tri ključne dimenzije koje trebate uzeti u obzir su:

  • Korak lanca: Ovo je razmak između tri uzastopna zakovice podeljen sa dva. Najčešći koraci su 1/4”, .325”, 3/8”, i .404”.

  • Debljina pogonskih karika: Ovo je debljina karika koje ulaze u šinu testere. Najčešće debljine su .043”, .050”, .058”, i .063”.

  • Broj pogonskih karika: Ovo određuje dužinu lanca i mora odgovarati dužini vodilice testere.

  1. Vrsta zuba:

  •          Polučist zub (semi-chisel): Ima zaobljene ivice i bolji je za sečenje prljavog ili smrznutog drveta jer se manje zatupljuje

  •          Čist zub (full chisel): Ima oštrije ivice i brže seče, ali se brže i zatupljuje kada se koristi na prljavom drvetu.

  1. Namena testere - Razmislite o tome kako ćete koristiti testeru. Ako često sečete tvrdo drvo, možda će vam biti potreban jači i izdržljiviji lanac. Za povremenu upotrebu i mekše drvo, manje agresivni lanci mogu biti dovoljni.

  2. Sigurnost - Postoje lanci sa dodatnim bezbednosnim funkcijama, poput lanaca sa smanjenim povratnim udarcem. Ovi lanci su dizajnirani da smanje rizik od nezgoda, što je posebno važno za manje iskusne korisnike.

OREGON je pionir u prevenciji povratnog udara, sa izumima kao što su zaštitni čistači, branici za nitne lanca i poboljšane vodilice. Oregon lance karakteriše artikulisano brušenje, konzistentna površinska obrada i ujednačeno mikro kovanje. “Dresser Link” tehnologija olakšava ravnomerno oštrenje, pružajući superiorne performanse.

OREGON proizvodi lance za testere, vodilice i noževe za 90% glavnih brendova u svetu, dok 3 od 4 profesionalca korsti Oregon brend. Njihovi proizvodi su dostupni kod preko 30.000 distributera na 6 kontinenata.

Od 1947. godine, OREGON predstavlja sinonim za kvalitet, inovaciju i pouzdanost u industriji sečenja i obrade drveta. Bogata istorija, odličan kvalitet proizvoda kao i globalna pokrivenost tržišta OREGON postavlja na lidersku poziciju u industriji, pružajući vrhunske proizvode za sve vaše potrebe.

Ukoliko vaš lanac još uvek nije za zamenu nego samo mora da se naoštri pročitajte Električni oštrač lanaca ili turpija za oštrenje lanaca – šta odabrati?